Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μονομάχοι ~ Επιστροφή από τους νεκρούς

Ενδιαφέρον ντοκυμανταίρ, με φωτογραφία & γραφικά που θυμίζουν τη σειρά "Spartacus".

Η ανακάλυψη ενός αρχαίου Ρωμαϊκού νεκροταφίου στην πόλη York της Μ.Βρετανίας το 2004 έφερε τους αρχαιολόγους αντιμέτωπους με το ερώτημα για την αιτία θανάτου πολλών εκ των ανθρώπων που είχαν θαφτεί στο συγκεκριμένο νεκροταφείο.

Έξι από τους σκελετούς έδειχναν σημάδια...

ακρωτηριασμού ή πολύ σοβαρών τραυμάτων ακόμη και αποκεφαλισμού. Η ιατροδικαστική αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή του αρχαίου York και των κατοίκων του.
Η πόλη ήταν σπουδαίο στρατιωτικό κέντρο και διέθετε μια από τις μεγαλύτερες αρένες μονομάχων της εποχής. Τα εναπομείναντα οστά δίνουν σαφέστατη ένδειξη ότι επρόκειτο περί μονομάχων και μέσα από τα σημάδια των τραυμάτων μπορούμε να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για τη καθημερινή τους εκπαίδευση, για τον βάρβαρο και απάνθρωπο τρόπο ζωής αλλά και θανάτου τους. Τους κανόνες μάχης και τους εχθρούς που αντιμετώπισαν.

Ο θηριομάχος, ο διώκτης, ο ιππέας, ο μυρμίλλωνας, ο διχτυοβόλος και ο Θραξ ο ξιφομάχος επιστρέφουν από τον κόσμο των νεκρών και ξαναπαίζουν τα τελευταία λεπτά της άθλιας και αιματοβαμμένης ζωής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου